De lássuk meg kicsit konkrétabban, mit is adhat nekünk ez a lehetőség...Megélhetjük, kifejezhetjük a szépség, harmónia, igazság, jó utáni vágyainkat. Növeli az önbizalmunkat, önértékelésünket, ezáltal csökkenti a bennünk lévő szorongást. Fejleszti a beleélő, azaz empatikus készséget is. A másoláson alapuló festészet ilyen például, ahol egy tetszőleges képet másolunk le, miközben próbálunk azonosulni a kép hangulatával, színvilágával, mondanivalójával.

Képes harmonizálni a belső énünkkel, mintegy tükröt tartva elénk, ahol kifejezésre jutnak negatív érzelmeink, kellemetlen életkörülményeink, amik az alkotás alatt feldolgozódnak. A saját alkotásainkon keresztül önmagunkkal találkozhatunk, ezáltal pozitívan hat a személyiségünk fejlődésére is. A stresszoldó hatása közismert talán mindenki előtt, hiszen egy dologra fókuszálva így képesek vagyunk kizárni a külvilágot, hosszabb időre magunk mögött hagyni a negatív érzéseinket.

Nagyszerű lehetőség azoknak az embereknek, akik bármilyen stresszt vagy idegességet tapasztalnak életük bármely területén, legyenek azok nagyok vagy kisebbek.
Hogy egy kicsit részleteibe menjek a témának, engedjétek meg, hogy csupán néhány technikát fokozottabban kielemezzek nektek. A kedvencemet legelőször!
 

Aquarell

Úgy tartják a művészek, hogy az összes festészeti technika közül ez a módszer a legizgalmasabb és legegyedibb, mert kiszámíthatatlan, hogy mivé alakul és változik a festék a papíron vagy a vásznon. Az ebből adódó öröm és izgalom hozzásegít a változáshoz, oldja a szorongást, a teljesítménymegszállottságot az egyoldalú kritikai hozzáállást, az irreális elvárásokat önmagunkkal- és másokkal szemben. Aquarellnél az elfedett belső érzéseink könnyebben megjelennek, nem lehet újból és újból átfesteni, eltakarni, ezáltal a terápiás folyamatban fokozatosan hozzásegít saját magunk elfogadásához, ezáltal én-erősítő hatású.
 

Ceruza- és krétarajz

Elsősorban a kognitív funkciókra hat, azaz fejleszti a figyelmet, a koncentrációt, kitartást, fegyelmezettségre tanít. A testi-lelki egyensúly visszaállítása segít újra egységben érezned magad. A rajzolás harmonizál bennünket, visszaállít a középpontunkba, ezáltal energetikailag is változtat rajtunk, ami kihat aztán a hétköznapjainkra is.
 

Akril- és olajfestés

A bennünk lévő feszültség vagy akár agresszió áthelyezhető az általunk festett képbe. A dinamikus ecsetvonások tökéletes lehetőséget biztosítanak erre. Aztán magáról a festményünkről, mint külső tárgyról (mely tartalmazza az érzésünket), sokkal könnyebb megnyilvánulnunk, könnyebb beszélnünk...

Az alkotó munkát mindig szóbeli beszélgetés, kiértékelés követi, ami tulajdonképpen nem más, mint feldolgozása a felszínre került érzelemvilágunknak. Természetesen csakis annyira mélyülnek el benne, amennyire engeded és szeretnéd.
A csoportos dolgozás ereje bizalmat, összetartozást épít ki bennünk is és a foglalkozás többi résztvevőjében is, így mindenki megélheti a módszer segítő, gyógyító erejét.
Amennyiben az életed bármely területén stresszhelyzetekkel kerülsz szembe, nehéz kikapcsolni az agyadat, hogy megpihenj, akkor szívem minden melegével ajánlani tudom Neked a művészetterápiának ezt a nonverbális, stresszkezelő, alkotó tevékenységét. Meglátod, tetszeni fog! Itt tudod jelezni részvételi szándékodat. A válaszomban leírom a lehetőségeket, egyeztetünk időpontot.


Keress meg
Várlak szeretettel.

error: Védett tartalom!