Coaching

Amikor valakinek azt mondom nemes egyszerűséggel, hogy coach (is) vagyok, általában próbálom előre megsaccolni, beszélgetőpartnerem vajon hogyan fog reagálni. Úgy, hogy bár megértően mosolyog és elmondja, milyen érdekes lehet..., de valójában fogalma sincs, mi a coach jelentése.

Vagy esetleg felcsillan az érdeklődés a tekintetében, amiből látom, tisztában van vele, miről is beszélek.

Vagy nyíltan rákérdez, hogy az meg mi a fene?

Mivel tapasztalatom szerint többen vannak, akik nem tudják pontosan mit is csinál egy coach, ezért úgy gondoltam, megosztok pár gondolatot ezzel kapcsolatosan veletek, hogy mit is jelent a coaching és mire számítson az, aki esetleg kipróbálná és eljönne hozzám.

A coach kívülről figyeli az ügyfelét, azonosítja az elakadásait és különböző technikákkal hozzásegíti ahhoz, hogy meglássa a számára rejtett összefüggéseket. Hiszen ő maga nem tud a saját helyzetéről objektív képet adni, akármennyire racionális típus is. (Gondoljunk csak arra, hogy sokszor mások dolgát mennyire tisztán látjuk, de a saját magunk gondjában már teljes a zűrzavar, annak ellenére, hogy ugyanarról a témáról van szó).

Támogatja, hogy jobban kapcsolódjon önmagához, belső erőforrásaihoz és azokra támaszkodva, elinduljon a változás útján és megoldást találjon az elakadt helyzetre, amiben éppen van. Nagyon fontos tudatosítanunk, hogy a coach nem tanácsadó!

Hiszek abban, hogy mindenkinek van egy ideális élethelyzete, ahol jól érezné magát. Ez mindenkinél más. Mindenkinek a saját életében, saját élethelyzetében kell megtalálnia ezt az ideális állapotot. Úgy, hogy félelem, szorongás, fájdalom és bűntudat nélkül tudja élni az életét... felszabadultan, összhangban saját magával és a környezetével. Azon dolgozom, hogy a hozzám érkezőket ehhez az állapothoz segítsem hozzá. Leggyakrabban egy adott problémával keresnek meg az emberek...és általában megoldást várnak tőlem. Sosem adok utasításokat, mit, hogyan kellene csinálni, mert éppen ez a lényeg, hogy erre mindenkinek magának kell rájönnie. Másodsorban sosem a problémára fókuszálok, hanem a probléma által átélt, megtapasztalt rossz érzésre: félelemre, haragra, bűntudatra, szomorúságra. Ezek a negatív érzések azok, amik feszültté tesznek minket. Feladatomnak élem meg, hogy ezeket az érzéseket segítsek felismerni, beazonosítani és megoldani.

Ebben nagy segítségemre vannak az esszenciális olajok is, amikről köztudott, hogy hatással vannak az érzelmi állapotunkra is. Tulajdonképpen ez a kuriózuma az én munkámnak, hogy az aromaterápia segítségével sokkal hatékonyabban tudunk megoldani bizonyos elakadásokat, érzelmi blokkokat.
error: Védett tartalom!